Uitgaansleven

Er is altijd en overal in de stad wel wat te doen. wel iets te doen. In Berlijn is de nacht er niet alleen om te slapen: dansen tot het ochtendgloren, urenlang met een biertje aan de toog hangen, concerten of theatervoorstellingen bezoeken, naar de film gaan – daarvan genieten de Berlijners zelf net zoveel als de toeristen. Bijna nergens is zo’n groot aanbod aan clubs, bars en culturele instellingen te vinden als in Berlijn.

Meer dan 200 clubs, zo’n 30 theaters, meer dan 130 bioscopen en ontelbare cafes strijden om aandacht. In de wijk Mitte worden voor sommige straten geen vergunningen voor bars en clubs meer verstrekt om de omwonenden nog enigszins hun nachtrust te gunnen. En jaar in jaar uit laait in de zomer de strijd weer op tussen de omwonenden en cafegangers over de geluidsoverlast die wordt veroorzaakt door het nachtelijke geklets op straat. Tot dusver hebben de cafehouders in Berlijn altijd nog het pleit gewonnen. Want uiteindelijk krijgen ook vermoeide generatiegenoten de smaak te pakken en gaan om de hoek een biertje drinken.

Uitgaan in Berlijn

Berlijn staat bekend om zijn vele cafes. Zo zijn er de traditionele ‘Kneipe’ maar ook vele moderne bars. Uitgaan is geweldig in Berlijn, elke stijl is ruim vertegenwoordigd. De clubs openen zo rond middernacht, het wordt om een uur of twee echt druk. De meeste uitgaansgebieden zijn te vinden in Mitte, Kreuzberg, Friedrichshain en Prenzlauer Berg.

Voor wie van live muziek houdt, zijn er tientallen concertzalen en poppodia. Voor de liefhebbers van klassieke muziek zijn de concerten van de Berlin Philharmoniker aan te raden. Als je een liefhebber bent van opera en ballet, raadpleeg dan zeker het programma van de Staatsoper en de Deutsche Oper en de Komische oper.