Typische Berlijnse events

Onderstaand de bekendste evenementen die in Berlijn worden georganiseerd

Film Festival (April)

Voor filmliefhebbers wordt er jaarlijks in april het Film Festival georganiseerd. Jammer genoeg vinden slechts weinig sterren hun weg nog naar de hoofdstad, maar wel steeds meer bezoekers gaan naar de Festspiel-bioscopen, waar geëngageerde films uit de hele wereld worden vertoond. Sinds 2001 aan de nieuwe Potsdamer Platz, die daarvoor geschapen lijkt.

Karneval der Kulturen (Mei)

Internationale klederdrachten, tradities en dansstijlen – met dit pinksterfeest wordt Kreuzberg zoals men het altijd heeft gewild: een bonte mengeling van immigranten en gasten die samen vieren.

Funkausstellung (Augustus)

Sinds 2006 wordt deze tentoonstelling elk jaar gehouden: de grootste beurs ter wereld op het gebied van communicatie- en ontspanningselektronica presenteert internationale nieuwtjes op alle gebieden van de informatietechnologie. Radio- en televisiezenders zijn er aanwezig met een ‘glazen’ studio en de sterren zijn nog dichter dan op de eerste rij.

Kunstbeurs Berlijn (Oktober)

Wat in Keulen gebeurt, gebeurt in Berlijn pas echt goed: de internationale beurs voor hedendaagse kunst trekt kunstminnaars uit de hele wereld. Een jaarlijks wisselende vakjury kiest de galerieën. Van video en fotografie via schilderkunst, beeldhouwkunst en installaties tot werk op papier zijn talloze manieren van kunstzinnige uitingen van de 21e eeuw vertegenwoordigd. Hier ontdekt men over welke actuele kunst men iets meer wil weten. Rustzones, cafés, restaurants, de jaarbeursbibliotheek, een leesruimte en een forum voor discussies, performances en ontvangsten maken het geheel compleet.

Jazz festival (November)

Het gaat helemaal niet alleen om jazz, maar ook over andere muzikale- en toneelkunst zoals folklore, theater, soms goochelkunst, en de interactie met de jazz – vaak met regionaal of thematisch accent. Het jazzfeest met de meeste traditie heeft ondertussen echter heel wat concurrentie.

Kerstmarkten (December)

Er zijn heel wat kerstmarkten, zelfs buitenlandse, maar de mooiste zijn toch te vinden aan de Breitscheidplatz en de Gendarmenmarkt. In de buurt van de Ku’darnrn zijn er niet alleen lekkernijen van de Altberliner Mandelbrennerei, maar ook nog eens originele bowl van rode wijn, vruchtensap en rum. Op de Gendarmenmarkt gaat men voor authenticiteit en een originele sortering: het historische decor wordt in de markt opgenomen, koks, kunstenaars en handwerkslieden bieden bijzonder werk en culinaire specialiteiten. De kleinste Berlijnse kerstmarkt, heel nostalgisch en zonder elektrisch licht, met houten speelgoed en draaimolen, wordt gehouden aan de Richardplatz in Neukolln.