Berlijn is ontstaan rond 1300. De stad kwam tot volle bloei onder Frederik III, die zichzelf tot Koning Frederik I van Pruisen had gekroond, en werd zo regeringshoofdstad. Berlijn heeft zich in die tijd architectonisch ontwikkeld onder leiding van beroemde architecten als Knobelsdorff en Schinkel.
Economisch en demografisch groeide Berlijn in hoog tempo. De stad werd in 1871 hoofdstad van het Duitse Rijk. Het duurde niet lang voordat het aantal inwoners boven het miljoen kwam. In de jaren na WO1 werden steden rondom Berlijn geannexeerd, waardoor de bevolking groeide tot ruim 4 miljoen inwoners. De economische omstandigheden waren erg slecht en de meeste mensen leefden onder erbarmelijke omstandigheden. Toch was dit de periode van grote culturele productiviteit, zodat deze periode in de geschiedenisboeken als de Gouden Jaren ’20 te boek staat.
Recente geschiedenis
In 1933 begon voor Berlijn en Duitsland in het algemeen een donkere periode uit de geschiedenis. De volgelingen van het Nationaal Socialisme namen het heft in handen. Joden, homoseksuelen en andere bevolkingsgroepen werden vervolgt. Berlijn werd hoofdstad van het Derde Rijk. In 1945 kwam er eindelijk een einde aan de WO2 die zou eindigen met de bezetting van Berlijn door Russische troepen. De stad was volledig verwoest, een groot deel van de bevolking had de oorlog niet overleefd.
In 1948 probeerden de Sovjetleiders de stad te annexeren, maar daar waren de geallieerden het niet mee eens. West Berlijn werd via een luchtbrug bevoorraad. Oost Berlijn verwaarloosde. In 1949 werd de Bondsrepubliek Duitsland, met Bonn als hoofdstad, en de Duitse Democratische Republiek werden opgericht. Oost Berlijn werd hoofdstad van deze laatste. DDR burgers trachtten naar West-Berlijn te vertrekken, tegen de zin in van de Russische leiders. Zij gaven opdracht in 1961 opdracht tot het bouwen van ‘De Muur’. Oost- en West-Berlijn waren volledig van elkaar gescheiden.
Pas op 9 november 1989 werd Berlijn herenigd en de Federale Regering nam er opnieuw haar intrek in de Reichstag. Nog steeds zijn de sporen van dit dramatische verleden volop in Berlijn aanwezig.