Rijksdag parlementsgebouw

Het Rijksdag parlementsgebouw van Duitsland stamt uit de 19de eeuw en is vrij toegankelijk voor bezoekers (je dient je wel te registreren). Dit Rijksdag heeft een unieke glazen koepel. Binnen wordt door middel van een foto-expositie de geschiedenis van Berlijn getoond. Wil je een mooi uitzicht van Berlijn, dan moet je eens op het dak gaan staan.

De Reichstag

De Reichstag in Berlijn, een afkorting van het zogenoemde Rijksdaggebouw, is ook typisch één van die bezienswaardigheden waar je niet omheen kunt en fungeert momenteel als Duits Parlementsgebouw aan de Platz der Republik. De Reichstag, gebouwd in 1894, kent een rijke historie, net als zoveel bezienswaardigheden in Berlijn en overleefde het oude keizerrijk, de Weimarrepubliek en het Derde Rijk. Het gebouw verenigt verschillende bouwstijlen naar het ontwerp van de architect Paul Wallot uit Frankfurt. In 1933 raakte de Reichtag in Berlijn zwaar beschadigd vanwege brandstichting, waarschijnlijk veroorzaakt door een anarchistische actie van de Nederlander Marinus van der Lubbe. Contraproductief overigens, want nadat daarna de noodtoestand werd uitgeroepen, nam Hitler de macht over. Ook tijdens de Koude Oorlog had de Reichstag een imagoprobleem. Het is pas na de Duitse hereniging in 1990, dat het gebouw weer zijn oude functie als parlementsgebouw terug kreeg. Sir Norman Foster was verantwoordelijk voor de transparante koepel midden op het dak. Het benadrukt het post-modernistische karakter in de architectuur. Oud en nieuw komen samen, waarbij de transparantie dient als een metafoor van de huidige democratische werkwijze.

De Reichstag in Berlijn is een prachtig imposant gebouw en uiteindelijk een ‘blijvertje’ in de categorie bezienswaardigheden!

Plaats een reactie