Flughafen Berlin Brandenburg

De drie luchthavens die op dit moment in en rondom Berlijn te vinden zijn, zullen op termijn vervangen moeten worden door één groot vliegveld de Flughafen Berlin Brandenburg genaamd. Dit vliegveld komt op een kleine 20 kilometer ten zuiden van Berlijn te liggen. Er wordt al geruime tijd aan dit vliegveld gewerkt en er zijn al tal van vertragingen opgetreden. Volgens de laatste berekeningen zal de luchthaven in 2020 klaar zijn voor gebruik. Overigens zijn de drie bestaande luchthavens niet allemaal meer in gebruik. Berlin-Tempelhof werd namelijk al in 2008 gesloten. Berlin-Tegel blijft geopend totdat het nieuwe vliegveld geopend zal zijn en Berlin-Schonefeld wordt onderdeel van de nieuwe luchthaven.

Hoe gaat de luchthaven eruit zien?

Flughafen Berlin Brandenburg krijgt twee startbanen. Als eerste wordt de zuidelijke baan van Berlin-Schonefeld verlengt tot maar liefst 3600 meter. Daarnaast wordt aan de zuidkant van deze startbaan nog een nieuwe baan gebouwd. Dat betekent dat de oude noordelijke startbaan van de oude luchthaven niet meer in gebruik genomen gaat worden. Deze startbaan werd in 2007 al opgeheven. In plaats daarvan komt er een volledige nieuwe autoweg die naar de luchthaven zal leiden. De volledige infrastructuur van Berlin-Schonefeld zal overigens ook geïmplanteerd worden in de nieuwe luchthaven. Hoewel nog moet blijken wat de capaciteit van de luchthaven daadwerkelijk gaat worden, wordt dat op basis van berekeningen op dit moment geschat op meer dan 30 miljoen passagiers per jaar. Wellicht wordt dat zelfs nog meer. Andere berekeningen wijzen namelijk op schattingen van 50 miljoen passagiers per jaar.

Veel tegenslag

Overigens verloopt de bouw van de luchthaven niet zonder slag of stoot. Sterker nog: er is ontzettend veel misgegaan bij het bouwen van Flughafen Berlin Brandenburg. Zo werd de openingsdatum van de luchthaven talloze keren verschoven. In eerste instantie was het namelijk de bedoeling dat het vliegveld november 2011 geopend zou worden. Vervolgens werd dat uitgesteld tot juni 2012. Een maand daarvoor bracht Klaus Wowereit, burgemeester van Berlijn en voorzitter van de raad van bestuur, naar buiten dat de opening van de luchthaven helaas opnieuw uitgesteld moest worden. Dit keer werd maart 2013 als nieuwe openingsdatum genoemd. Als reden werd onder andere gegeven dat er geen vergunningen aan de luchthaven werden verleend door de keuringsdiensten. Dat had weer te maken met beheerssoftware voor de brandbeveiliging van de luchthaven. Ook klemden er elektronische deuren en werkte het luchtcirculatiesysteem nauwelijks tot niet.

Nog meer uitstel

Daar bleef het echter niet bij. Slechts een aantal maanden later werd bekend dat ook de nieuwe datum niet gehaald zou worden. Opnieuw werd de openingsdatum uitgesteld, dit keer naar eind oktober 2013. Het voortdurend uitstellen van de opening zorgde overigens ook voor flink wat meerkosten. Die waren halverwege 2012 al opgelopen tot maar liefst 1.2 miljard euro. Toen het jaar 2013 eenmaal was aangebroken werd er al gesteld dat de luchthaven op zijn vroegst in 2014 helemaal af zou zijn.

Renovatie

Ook toen was het echter nog niet afgelopen met de tegenslag. Een jaar lang bleef het relatief stil. In 2014 ontstonden er echter opnieuw problemen. De noordelijke startbaan bleek niet goed genoeg en moest dus volledig gerenoveerd worden. Daarom werd de opening van Flughafen Berlin Brandenburg ineens met twee jaar verlegd: 2016 was het nieuwe doel. De werkzaamheden hieraan zouden in principe in 2014 beginnen. De bewuste startbaan is onderdeel van de huidige luchthaven Berlin-Schonefeld. Om deze toch open te kunnen houden, werd een deel van de vluchten omgeleid naar een reeds afgewerkte baan op de nieuwe luchthaven. Dat leverde echter weer flink wat verzet op bij omwonenden. Het zou namelijk voor geluidsoverlast zorgen. Besloten werd dat de huizen eerst over goede geluidsisolatie moeten beschikken voordat de baan ook definitief gebruikt mag worden. Het leek dus opnieuw langer te gaan duren.

Inmiddels was er natuurlijk de nodige consternatie ontstaan over de wijze waarop men de bouw van de nieuwe luchthaven had aangepakt. De enorme vertraging werd door uitgebreid onderzocht waarop er in juni 2016 een onderzoeksrapport werd gepresenteerd. Daarin is vooral gekeken naar de oorzaken van zowel de kostenoverschrijding als de vertraging. De conclusies van dit rapport waren vernietigend. Zo bleek dat er zeer weinig realiteitszin was geweest bij de bouw en was er ook te weinig controle. Daar komt nog eens bij dat er op dit moment meer dan tien verschillende gerechtelijke onderzoeken lopen in verband met fraude en nalatigheid. Toch moest de luchthaven uiteraard verder afgebouwd worden. Daarom keurde de Europese Commissie in 2016 een lening van een samenwerking van Duitse banken goed. Zowel de Duitse overheid als deelstaten Brandenburg en Berlijn staan daarbij garant. Het betreft een lening van 1.1 miljard euro. Dit geld is noodzakelijk om de bouw van de luchthaven volledig af te kunnen ronden.

Overigens bedragen de kosten van de nieuwe luchthaven intussen al zo’n 6.6 miljard euro. Daar zijn de nieuwe leningen nog niet bijgerekend. Er ontstonden nieuwe problemen waardoor de opening wederom werd uitgesteld. Eerst werd het jaar 2018 gemeld als het jaar waarin de luchthaven definitief open ging. In februari van dat jaar werd er een nieuwe berekening gemaakt met een nadelige uitkomst. De kosten van het project zouden nog verder gaan oplopen dan gedacht en in totaal uitkomen op 7.3 miljard euro. Tevens werd de opening wederom uitgesteld tot 2020.