Brandenburger Tor & Unter den Linden

De meest gefotografeerde toegangspoort van Europa, inmiddels de tweede versie gebouwd in 1788, staat aan de Pariser Platz. De Brandenburger Tor kun je bereiken via de prachtige laan Unter den Linden. Terwijl je over deze laan wandelt richt de Brandenburg Tor kom je langs een aantal prachtige en historische gebouwen zoals de Berliner Staatsoper, het prachtige Adlon Hotel en de prachtige Alte Bibliotheek.

De Brandenburger Tor in Berlijn hoort ook zeker in het rijtje van bezienswaardigheden thuis. De Brandenburger Tor is nog de enige bewaard gebleven stadspoort van Berlijn. Vroeger was de plek waar de Brandenburger Tor staat, de stadsgrens van het centrum van het oude Berlijn. Wie door de poort wilde, moest tol betalen. De eerste poort stamt uit 1734, naar het ontwerp van architect Carl Gotthard Langhaus. Later in de tijd van Frederik Willem II werd er op dezelfde plek een nieuwe poort gebouwd, ter herinnering aan de bezetting van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden met een Pruisisch leger van 20.000 man. Van de bezienswaardigheden in Berlijn valt de Brandenburger Tor in de categorie van imposante bouwwerken. Hij is 25 meter hoog, ruim 65 meter breed en 11 meter diep. Het opvallende beeld bovenop de poort, is een ‘Quadriga’, een tweewielig rijtuig met vier paarden, welke rond 1800, 8 jaar lang verdwenen was als oorlogsbuit en meegenomen naar Parijs. Het huidige beeld is overigens een replica, omdat de oorspronkelijke versie in de Tweede Wereldoorlog verloren is gegaan.

De Brandenburger Tor bewijst, samen met alle andere bezienswaardigheden, eens te meer welk een rijk verleden Berlijn met zich meedraagt.

Plaats een reactie