Horeca

Berlijn is een paradijs voor fijnproevers. Het aanbod is breed en loopt uiteen van met Michelinsterren bekroonde restaurants van internationale allure tot uitstekende Turkse of Russische specialiteitenrestaurants. Aan de Spree houdt men vooral van de Oostenrijkse keuken, met klassiekers als wienerschnitzel en Kartoffelsalat. Ook zogenaamde loungerestaurants verheugen zich in een groeiende populariteit. Daar kunt u soms zelfs liggend eten!

Lunchen

Wie van hoogstaande kookkunst wil genieten, zonder meteen zijn vakantiebudget erdoor te jagen, kan bet beste gaan lunchen. ’s Middags bieden de meeste restaurants aantrekkelijke menu’s voor relatief lage prijzen – en de kwaliteit is net zo goed als ’s avonds. Ook van de acceptabel geprijsde nationale keuken kan in Berlijn worden genoten. Voedzame gerechten uit de omgeving worden door zowel Berlijners als toeristen op waarde geschat. Ook de soep is weer in opkomst, en in de binnenstad zijn soepkeukens met een dagelijks wisselend aanbod inmiddels niet meer weg te denken. Voor de snelle hap tussendoor kunt u kiezen voor een van de vele Italiaanse restaurants. Vele zijn in Turks bezit en in de keuken wordt alles behalve Italiaans gesproken, maar in de meeste gevallen zijn de pizza en de pasta erg goed van kwaliteit. Wat de Turkse keuken betreft, is het aantal restaurants, in aanmerking genomen dat er circa 160.000 Turken in Berlijn wonen, verrassend laag. Een donersnackbar vindt u echter op elke hoek, ook in bet oostelijke deel van de stad.

Eetgelegenheden

Vooral in de wijken Kreuzberg en NeukÖlnn zijn vele uitstekende eetgelegenheden te vinden. De inwoners van Berlijn eten iets later dan wij gewend zijn, maar rond een uur of zeven kun je met goed fatsoen overal terecht. Wees echter niet verbaast als je later op de avond overal nog volle restaurants tegenkomt, vooral in de buurt van de theaters wordt na de voorstelling nog uitgebreid gegeten. Vooral in het centrum en bij de grote internationale hotels zijn luxe restaurants te vinden waar de beste topkoks werken.

Duitsland en bier zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Probeer zeker eens Berliner Weisse, een licht bier waar vruchtensiroop aan wordt toegevoegd. In de Duitse “Kneipen”is het altijd gezellig, een mengelmoes van culturen maakt dat Berlijn bruist. Uitgaan in deze wereldstad is puur vermaak, pak gerust een gezellig terras en bestel iets te eten, Berlijn is zeker niet een dure stad om van het uitgaansleven te genieten.